HTML

THÉBA Művészeti Akadémia - Képregény alkotó alapozó kurzus I.

2009.04.04. 13:14 thebainfo

Képregény alkotó alapozó kurzus

 

A THÉBA Művészeti Akadémia tavaly ősszel indította el első „kísérleti”, a képregény készítés alapjainak átadását célzó tanfolyamát.

 

Célközönségünknek olyan érdeklődőket tekintettünk, akiknek – bár készítenek képregényt – igénye, hogy a tárgy történetét, műfajait, alkotásának alapvetéseit szakmailag átgondolt tanfolyami keretek között áttekintsék, megismerjék. A tárgy előadójául Ghyczy Csongort kértük fel, aki fiatal, gyakorlott tanár, a műfaj művelője. A kurzus szervezése során kapcsolatba kerültünk a hazai képregény alkotók és kiadók elismert képviselőivel, akik segítőkésznek és nyitottnak bizonyultak kezdeményezésünk irányában.

 

A tanfolyam szervezésének körülményeit mindvégig kettősség jellemezte: a képregény egyedülállóan gazdag, sokrétű, régi, ugyanakkor új, - a digitális formákban is dinamikusan változó műfaj, művelői rajongók is, rajongóinak csak egy része alkotó. A klasszikus művészetoktatásban még nincs önálló helye.  „A kilencedik művészeti ág” társadalmi megítélése Magyarországon lassan változik, szerencsére pozitív irányban.  Piaca nálunk viszonylag kicsi, szintén sokrétű. Művelői vagy rendelkeznek klasszikus alapokkal, vagy nem, a produktumok minőségének megítélése ebből adódóan több szintű.

A hazai képregényes szakma rendelkezik mértékadó személyiségekkel, szervezetekkel, de tudásuk átadását iskolai keretek között még nem valósították meg. Nyitottnak bizonyult e kívülről jövő kurzus támogatásában: az utolsó napon konzultációt tartottak hallgatóinknak, amikor egyrészt értékelték a bemutatott munkákat, másrészt rövid bemutatót tartottak a képregény történetéről és készítéséről a tanfolyamunk kereteit meghaladó merítéssel – hallgatóink nagy örömére.

 

Az új kezdeményezés beleillik a THÉBA Művészeti Akadémia kísérletező, újító stílusába, ahogy az is, hogy tapasztalatait megértve, továbbfejleszti ezt az oktatást. Erre több út is kínálkozik, vegyük először a tanfolyami formát: a következőkben ésszerűnek látszik az alapozó huszonöt órát követő modulokat kialakítani: ilyen a számítógépes utómunka,  továbbá kapcsolat a mozgókép adta lehetőségekkel. Másik út egy nagyon alapos, professzionális képzés, amiben körülbelül tíz hónap alatt tanulhatják meg a hallgatók a képregény készítés fortélyait. Lehetőség van a THÉBA Művészeti Szakközépiskola grafikusképzéséhez kapcsolt képregény alkotó oktatásra is, – ez az a forma, ami szakmai végzettséget kínál.

Jelenleg az alapkurzust követő modulok-, illetve a tíz hónapos képzés kialakításán dolgozunk. A  tanfolyamokat ezen túl az előbbiekkel gazdagodva folytatjuk, lehetőség szerint 2009-ben.

 

A képregény gazdag és sokrétű világához mérve rengeteg lehetőségünk van még. Az első tanfolyammal megfogalmazott céljainkat megvalósítottuk. Miénk az első, oktatási intézményben szervezett, a szakma figyelmét is élvező képregény készítő tanfolyam hét – indíttatásában nagyon is különböző fiatal részvételével, egy felkészült, szintén fiatal oktató irányításával, szakmai konzultációs nappal.

 

A munkák megtekinthetők: http://indafoto.hu/thebainfo









 

 

Szólj hozzá!

Címkék: képregény grafika művészet théba művészetoktatás

A bejegyzés trackback címe:

https://thebainfo.blog.hu/api/trackback/id/tr611045701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása